Eetu Laamanens, 26, intresse för idrott väcktes när han var ung. Beslutet att fokusera på judo tog han när han började studera på ett idrottsgymnasium. Judo passade honom bra; han hade visat sig ha en fallenhet för sporten och kände att judo var, i jämförelse med andra sporter, mångfasetterat.
”I judo krävs det att jag använder alla mina färdigheter. Träningen omfattar till exempel inte bara styrka eller uthållighet, men lite av allting. Det känns alltid som om jag har mycket kvar att lära och att det finns en möjlighet att utvecklas”, förklarar Laamanen.
Vare sig det handlar om idrott, språk eller musik är det många som känner motivationen sina efter en lovande start. Efter 20 år i judosvängen anser Laamanen att målsättning och utveckling är de viktigaste faktorerna för att bibehålla fokus och motivation.
”Det är viktigt att försöka hitta nya drivkrafter och på så sätt mata motivationen. Om man inte har satt upp några mål försvinner motivationen. Om man försöker lära sig ett nytt språk kan det vara en bra idé att ha som mål att besöka ett land där språket talas. Det kan också vara bra att sätta upp flera små mål på vägen mot det stora, annars kan kraven kännas överväldigande när man stöter på utmaningar under resans gång”, säger Laamanen.
Sätt upp mindre mål på vägen mot det stora
Laamanen tävlar i gruppen < 73 kg. Han har vunnit sju finska mästerskap, varav fem i vuxenklassen, och har även hunnit samla på sig två EM-guld och ett EM-silver. Att ta sig till de olympiska spelen i Rio de Janeiro är nästa steg. WordDive är stolta över att få sponsra Laamanen på hans resa mot OS.
”När jag var liten var de olympiska spelen en dröm för framtiden, men med tiden har de förvandlats till ett konkret mål. Jag har dock satt upp kontrollstationer längs vägen för att se hur läget ser ut och om målet fortfarande verkar realistiskt. Jag har jobbat mig mot OS ett steg i taget”, berättar Laamanen lugnt.
När han kliver utanför tatamin, berättar han vidare, tar sig judolektionerna uttryck i form av lugn, uthållighet och artighet. Karaktärsutveckling och mental utveckling är en viktig del av sporten. Motståndare och träningspartners ska alltid respekteras och på tatamin är alla lika mycket värda. Det tar år av träning att utveckla ens en begränsad judotalang.
”I judo finns det alltid någon som är bättre än vad man själv är, så det är svårt för egot att växa sig för stort. Man måste hela tiden vidareutvecklas och vara disciplinerad. Jag har växt upp med etikettreglerna som existerar inom judo.”
Man behöver inte vara bäst för att känna sig skicklig och nöjd
Laamanens träning sätter även krav på hans organisationsförmåga, då han i genomsnitt tränar tio gånger i veckan, vanligtvis två gånger om dagen.
”Attityden spelar stor roll. Man tar sig tid för det man tycker är meningsfullt och roligt. Första steget är att komma igång, och för att göra det krävs det att man prioriterar”, säger han.
Som det mesta som betyder något kan idrotten utsätta en för jobbiga stunder. Vad tycker Laamanen att man ska göra när det känns om utvecklingen går segt eller har stannat av helt och hållet?
”Alla måste hitta ett sätt att uppmuntra sig själva som funkar för dem. När jag har det tufft försöker jag tänka på att det kommer att bli bättre så fort jag når nästa mål eller lyckas med något. En stor del av det jag gör måste få mig att må bra, annars kommer jag inte att fortsätta göra det.”
En viktig poäng som Laamanen lägger fram är att ”må bra” inte behöver likställas med stora framgångar, utan att det är de små, vardagliga framstegen som gör honom lycklig. Trots alla mästerskapstitlarna har Laamanen svårt att peka ut en ensam höjdpunkt i sin karriär.
”När jag har vunnit en utmanande match mår jag bra eftersom jag har överträffat både mig själv och motståndaren. Men jag kan må lika bra efter en bra träningsrunda eller ett läger”, säger Laamanen och ler.
A mighty mix of language learning professionals, engineers, designers, user interface developers, gamers and psychologists.
1 kommentar
Hej.
Det finns ett ord (”gör”) för mycket i följande sats: ”Som det mesta som betyder något gör kan det hända att idrotten utsätter en för jobbiga stunder.”