När man är vuxen kan det verka svårt att träffa nya vänner. Vardagsrutinerna är etablerade och livet kretsar kring samma saker vecka in och vecka ut:
arbetet,
mathandlingen,
hemmet,
gymmet
och så börjar det om igen.
Många av de gamla vännerna har flyttat till andra städer i jakt på jobb och kärlek. Det är svårt att starta konversationer med främlingar.
Var träffar man ens nytt folk?
När man är på semester är stämningen mer avslappnad: man ler mer och stegen känns lättare. Under resan träffar man nya människor hela tiden, människor som precis som en själv verkar vara på bra humör.
Men hur ska man gå till väga om man vill prata med en intressant person, då? Hur påbörjar man en konversation på ett främmande språk?
När man är ute och reser är det lättast att börja med en praktisk fråga:
– Känner du till någon bra biluthyrningsfirma / campingplats / restaurang här i krokarna?
Det kan man följa upp med:
– Skulle du kunna visa mig vägen?
När man har bemästrat de grundläggande språkkunskaperna är det lättare att närma sig lokalbefolkningen. Och vem vem vart ett sporadiskt möte under resan kan leda? Med lite tur kommer du hem med en ny vän i bagaget!
Om du fortfarande inte har bestämt dig för vad du ska göra i sommar kan det vara värt att överväga ett internationellt volontärprogram. Det är ett fantastiskt sätt att träffa nya människor och få erfara något riktigt speciellt. En del projekt vill bara ha volontärer i en eller två veckor medan andra till och med accepterar familjer.
Utöver kostnaden för flygbiljetterna medför det ofta en mindre avgift för boende, mat, transport och fritidsaktiviteter.
Om du har svårt att komma iväg på en resa just nu har vi ett annat (kostnadsfritt!) tips för hur du kan få nya internationella vänner: skaffa dig en brevvän! Brevväxling är ett superbra sätt att öva upp och förbättra dina språkkunskaper. Här nedan följer några länkar till sidor som förmedlar brevvänner:
https://www.globalpenfriends.com/
https://www.mylanguageexchange.com/penpals.asp
A mighty mix of language learning professionals, engineers, designers, user interface developers, gamers and psychologists.
Inga kommentarer