För att fira det nya året har vi bestämt oss för att ta fram ett 13-veckorsprogram avsett att hjälpa dig att lära dig ett nytt språk. Programmet vilar på regelbunden övning med WordDive men inkluderar även andra beprövade metoder som ger dig stöd och låter dig accelerera din inlärning.
Det finns naturligtvis massvis med sätt på vilka man kan lära sig ett nytt språk, och hur väl dessa fungerar beror på användarens startnivå, studieteknik och individuella omständigheter. Dessutom har de allra flesta av oss en begränsad mängd resurser – tid, pengar och energi – att ägna åt språkstudierna, då vi även måste spendera dessa på saker som arbete, vänner och fritidsintressen.
Det här programmet är dock ett exempel på en metod som kan ge förvånansvärt snabba resultat. Du kan även använda det som en mall för att skapa din egen studieplan. Nu kör vi!
Vecka 1: Planera din vecka med WordDive
På sidan ”Öva”, öppna verktygen ”Planera din vecka” genom att klicka på den oranga kugghjulsymbolen under ”Framsteg”.
Sätt ett passande och realistiskt mål. Mitt eget mål är 25 minuter fem gånger i veckan.
I WordDive-appen är studiematerialet indelat i övningar. Du kan själv bestämma hur många övningarna du slutför i veckan.
Se till att samla ihop alla solar och slutföra alla övningarna under hela 13-veckorsprogrammet.
Vecka 2: Prata högt för dig själv
Har du ingen att konversera med? Inga problem, man kan öva på att prata genom att tala högt för sig själv. Upprepa enklare fraser och uttryck som till exempel:
”Jag är hungrig.”
”Trevligt att träffas!”
”Godnatt.”
”Det här vinet är gott.”
I andra veckan av januari, gör det till en vana att säga minst en fras högt per dag på språket du studerar. Sätt upp en lapp på kylskåpet för att påminna dig själv.
Vecka 3: Hitta en ny radiostation
Om du har en högtalare du kan koppla in i din mobiltelefon eller surfplatta, använd den för att lyssna på onlineradio på språket du studerar samtidigt som du gör hushållssysslor. Du kan även göra det med hörlurar medan du joggar eller slappnar av på soffan.
Vecka 4: Besök biblioteket
Gå till biblioteket och låna poesi eller en barnbok på språket du studerar. Lägg boken på nattduksbordet och läs ett par rader högt för dig själv innan du går och lägger dig. Gör detta varje kväll vecka 4. Om ditt lokala bibliotek inte har några böcker på ditt studiespråk, beställ en bok från Adlibris eller annan onlinebutik.
Vecka 5: Berätta för andra om ditt projekt
Berätta för din kompis, mamma, syster eller dina följare på sociala medier om ditt språkprojekt. Dela med dig av kurscertifikat eller skärmbilder på uppnådda veckomål i Whatsapp, Snapchat eller Instagram. Var stolt över dina framgångar. Genom att uppfylla små delmål ökar vi vår motivation och genom att berätta för andra om vår utveckling sätter vi positiv press på oss själva att fortsätta kämpa.
Visste du förresten att du kan beställa en motiverande veckorapport från WordDives webbversion? Gå till sidan Öva, klicka på “menu”, sen “konto” och ”e-postinställningar”.
Vecka 6: Dra nytta av sociala medier
Börja följa en artist, idrottare eller annan kändis på en social medieplattform som Twitter eller Instagram – men kom ihåg att det måste vara någon som lägger upp saker ofta och på språket du studerar. Roligt och användbart!
Vecka 7: Testa nått nytt i köket
Kolla upp populära maträtter från ett land där man talar ditt studiespråk. Hitta ett recept, översätt det till ditt modersmål och gör ett försök. Samtidigt som du lagar maten kan du lyssna på musik på det nya språket för att komma på rätt humör inför din internationella middag.
Vecka 8: Lyssna på en podcast eller titta på en YouTube-video
Gå online och hitta en podcast eller video där folk pratar språket du studerar på en lämplig nivå. YouTube har massvis med gratisvideor och nyheter på enkel [klistra in valfritt språk här]. Under vecka 8, lyssna/titta på podcasts/videor i minst en timme.
Vecka 9: Allsång
Öppna Spotify eller YouTube och hitta en bra låt på ditt studiespråk. Kolla upp låttexten och lär dig den under vecka 9. Sjung med!
Vecka 10: Skriv dagbok
Innan du går och lägger dig, skriv ner fem saker du har gjort eller upplevt under dagen på ditt studiespråk. Gör detta varje kväll vecka 10.
Vecka 11: Titta på film
Titta på en film på språket du läser. Använd inte undertexter såvida de inte är på originalspråket.
Vecka 12: Lär dig 10 utfyllnadsord
Utfyllnadsord som ”typ”, ”alltså” och ”så att säga” är en viktig del av en konversation. Använd dem för att ge dig själv mer tid att tänka på vad du vill säga härnäst. De kan även användas till att reagera på vad andra säger på ett naturligt sätt. Kolla upp de tio vanligaste utfyllnadsorden på ditt målspråk och lär dig dem utantill.
Vecka 13: Hitta ett tillfälle att tala språket i verkliga livet
Om det inte är möjligt att resa till ett land där språket talas, hitta ett annat sätt att använda det i verkliga livet. Finns det föreningar eller evenemang i närheten där folk pratar målspråket? Kan du hitta en språkkompis som är villig att hjälpa dig konversera på Facebook eller i ett diskussionsforum?
Under vecka 13, lär dig följande tre fraser. De kommer sannolikt att bli väldigt användbara under er första konversation:
”Ursäkta mig, skulle du kunna säga det där igen?”
”Hur säger man ________ på (språket du studerar)?”
”Ha en bra dag!” eller ”Vi ses, hej då!”
Det enda sättet att lära sig att prata språket är att faktiskt prata, men efter det här 13-veckorsprogrammet kommer du att ha alla verktygen du behöver för att gå vidare i din språkutveckling. I år kan det bara gå uppför!
Påbörja dina studier med WordDive
A mighty mix of language learning professionals, engineers, designers, user interface developers, gamers and psychologists.
Inga kommentarer