Erkänn: många av oss tillbringar flera timmar varje dag framför dator- eller mobilskärmen. Fastän det känns som att man kanske bara läser några nyhetsartiklar då och då, kollar om det har dykt upp något nytt i Facebooks nyhetsflöde eller ägnar några minuter åt favoritserien på Netflix resulterar det ofta i att man i slutet av veckan har levt en relativt stor del av sitt vardagsliv framför en skärm. Mest tid ägnar vi åt sociala medier, men lyckligtvis finns det ett sätt att vända detta till vår fördel.
Många sociala medieplattformar är globala, vilket innebär att nyhets- och bildflöden, diskussionsgrupper och kommentarsfält erbjuder en fantastisk chans att lära sig och öva på att använda främmande språk.
På sociala nätverkssidor är det vanligt att använda korta, enkla meningar och det är få som bryr sig om huruvida dina inlägg är perfekt skrivna.
Diskussionsgrupper
Det finns många grupper på exempelvis Facebook som är inriktade enbart på språkinlärning. Grupperna är lätta att gå med i och låter en ofta kommentera fritt på andras inlägg. Och eftersom alla i gruppen är där av samma anledning behöver man inte oroa sig för att göra fel.
Videor, vloggar och bloggar
YouTube är ett praktiskt språkinlärningsverktyg på så sätt att det ger en tillgång till massvis med intressanta videor och dokumentärer helt gratis. Videoklippen behöver inte ens nödvändigtvis handla om språk – lektioner i smink, DIY-klipp och NHL-matchsammanställningar fungerar precis lika bra för en som vill öva upp sina hörkunskaper.
Ett annat tips är att läsa bloggar och lyssna på vloggar från olika delar av världen för att bygga upp sitt ordförråd. Visste du till exempel att WordDive-bloggen finns tillgänglig på tre andra språk utöver svenska, nämligen tyska, finska och engelska?
Följ och kommentera!
Oavsett vilken social nätverksplattform man använder ges man ofta möjligheten att följa andra användare. Så om du är mitt uppe i att lära dig franska, varför inte börja följa din franska favoritfotbollsspelare på Instagram? Tveka inte att ställa frågor och kommentera på bilder eller, om du känner dig lite blyg, bara läsa vad andra skriver. Genom sociala medier lär man sig snabbt hur man reagerar på bebisnyheter, grattar någon på födelsedagen eller ger uttryck för sina åsikter på andra språk.
A mighty mix of language learning professionals, engineers, designers, user interface developers, gamers and psychologists.
Inga kommentarer