För att kunna använda ett språk krävs att man kan kommunicera muntligen – det vill säga att man kan prata med andra och förstå vad de säger när de svarar. Om du exempelvis kan säga ett par ord på engelska betyder inte det att du kan flytande engelska, men du kan åtminstone kommunicera på en grundläggande nivå. Din förmåga att kommunicera kommer att förbättras ju större ordförråd du får.
Så hur många ord behövs för att man ska kunna tala ett främmande språk?
De flesta vardagskonversationer innehåller ord som upprepas gång på gång. De kallas för allmänna ord och behövs i princip varje gång vi öppnar munnen. Dessa ord – däribland verb som ”göra”, ”få” och ”ha” – är så pass flexibla att man kan använda dem för att ge uttryck åt en mängd olika saker. Allmänna ord hjälper en att formulera allmänna koncept, men de låter en även beskriva mer specifika idéer som man annars inte skulle kunna översätta till målspråket.
Du behöver alltså inte tusentals specifika, svåra ord för att kunna tala ett främmande språk, utan snarare ett lämpligt antal allmänna ord som du kan använda för att beskriva vad du menar. Språkkunskap handlar dock inte bara om ord och ordförråd. Grammatiska regler, uttal, stavning och konjunktion ingår även de. Vårt WordDive-team anser att du behöver lära dig 200 studieobjekt på permanent bestående nivå för att få en grund att stå på och uppnå CEFR-nivå A1 eller A2. När man lär sig ett nytt språk är det alltså viktigt att fokusera på det allmänna ordförrådet först. Även ett begränsat antal allmänna ord räcker i de flesta vardagskonversationer.
Om du vill förbättra dina språkkunskaper är det bara att fortsätta öva. För att nå CEFR-nivå A2 eller B1 behöver du kunna ungefär 600 permanenta studieobjekt. Det är nu konversationen börjar flyta på riktigt. B2 kräver i sin tur att man kan 2 000 studieobjekt på permanent bestående nivå.
När man pratar ett främmande språk spelar det inte så stor roll om man gör små misstag eller använder fel ord. Huvudsaken är att man fortsätter försöka och får fram sitt budskap.
A mighty mix of language learning professionals, engineers, designers, user interface developers, gamers and psychologists.
1 kommentar
Jag gillar nya språk