I de tre tidigare delarna av vår bloggserie ”De fyra hörnstenarna i språkinlärning” har vi givit tips på hur man kan förbättra sina hör-, läs- och skrifliga kunskaper.
I den fjärde och sista delen utforskar vi den kanske svåraste aspekten av språkinlärningsprocessen: att lära sig (våga) tala.
Många tycker att den muntliga biten kan vara läskig, men det finns ingen anledning till oro. Faktum är att de flesta man stöter på under till exempel resan blir imponerade bara av att man har ansträngt sig och försökt att lära sig deras språk.
När man pratar med någon i verkliga livet spelar det ingen roll om man gör fel ibland. Chansen är stor att ni båda vill förstå varandra, och de små misstagen passerar fort förbi – så varför gräma sig över att man använde fel preposition eller ett ord som kanske inte vanligtvis används i det exakta sammanhanget? Huvudsaken är att du använder språket och försöker få fram ditt budskap.
Det kan till och med vara bra att göra fel, för då är det mindre risk att man gör om samma misstag nästa gång. Så om du glömmer vad något heter när du pratar med någon, slå upp det i en ordbok efteråt. Nästa gång du behöver ordet är det betydligt större sannolikhet att du kommer ihåg det.
Öva på att tala hemma genom att skriva och läsa upp en kortfattad presentation av dig själv. En annan bra idé är att skriva ner ett par fraser som är bra att ha när man är på restaurang. Genom att öva hemma bygger man upp självförtroendet inför nästa samtalstillfälle.
Här följer ett par exempel på användbara meningar:
- Har ni ett bord för två?
- Vad är dagens meny?
- Har ni någon barnstol vi kan låna?
- Kan jag få notan, tack?
Föreställ dig olika situationer och fundera på vad du skulle behöva säga om du befann dig i dem. Vad skulle du säga om du var vilse eller hade tappat bort din resväska?
Om man förbereder sig på olika situationer blir det lättare att reagera snabbt när de faktiskt inträffar. Ju mer man övar och ju större självförtroende man får, desto lättare blir det att starta konversationer på ett annat språk.
Kom ihåg att tipsen vi gav i tidigare delar även kan tillämpas på dina muntliga kunskaper. Du kan läsa de tidigare blogginläggen här:
Del 3: skriftlig framställning
A mighty mix of language learning professionals, engineers, designers, user interface developers, gamers and psychologists.
Inga kommentarer