Att lära sig ett nytt språk tillsammans med barn kan vara fantastiskt: de tar sig an studierna på ett naturligt sätt och oroar sig sällan över hur det går. När man kan använda verktyg som spel, post-it-lappar, tv-program och sånger blir det ännu roligare. Dessa hjälper hela familjen att utveckla sina språkkunskaper nästan utan ansträngning.
Ramsor och lekar
Även mycket unga barn besitter förmågan att lära sig enklare barnsånger och rim utantill. Många välkända sånger som ”Blinka lilla stjärna” finns på flera olika språk, och barn tycker om att lära sig gamla melodier på nya språk. Å andra sidan tycker de lika mycket om att lära sig helt nya låtar och rim. En av mina amerikanska vänner lärde min två- respektive fyraåring barnramsan ”Ring-a-round the rosie” och den tillhörande leken. De föll pladask och lärde sig flera nya ord på en gång.
“Ring-a-round the rosie,
A pocket full of posies,
Ashes! Ashes!
We all fall down.”
Brädspel för hela familjen
Bokstavsspel som Alias eller Taboo kan enkelt användas i språkinlärningssyfte. Om alla är nybörjare är det bäst att använda barnversionen, då denna erbjuder enklare ord. Spelen utvecklar muntlig framställning och hörkunskaper samt utökar och stärker ordförrådet. Äldre barn kan även testa Alfapet.
Tv-serier och filmer för barn
Tv-serier och filmer för barn representerar ett annat användbart språkverktyg. För de små finns det massvis med lämpliga onlinevideor på olika språk – sök efter internationellt välkända program som Peppa Pig eller sångklipp från animerade filmer på YouTube, till exempel ”Let it Go” (”Slå dig fri”) från Frozen (Frost) eller ”Circle of Life” (”En värld full av liv”) från The Lion King (Lejonkungen). Låttexterna går även de att hitta online så att hela familjen kan sjunga med.
Om barnen är läskunniga är det definitivt värt att titta på animerade filmer med undertexter och originalröster istället för dubbade röster. Om ni vill höja ribban ytterligare, testa att ställa in även undertexterna på målspråket.
Post-it-lappar
Utöka ordförrådet genom att namnge objekt i hemmet på det aktuella målspråket med hjälp av post-it-lappar. Genom att exponera sig själv för orden flera gånger per dag går det snabbt att lära sig dem permanent.
WordDive
Vi rekommenderar WordDive för barn från 10 år och uppåt. Då appens huvudsakliga publik är unga vuxna och vuxna har exempelmeningarna och studieobjekten inte optimerats för barn. Jag känner dock flera barn i grundskoleåldern som tycker att det är jätteroligt att öva med de spelliknande funktionerna och bilderna!
A mighty mix of language learning professionals, engineers, designers, user interface developers, gamers and psychologists.
Inga kommentarer