Det är dags för den andra delen i vår bloggserie De fyra hörnstenarna i språkinlärning. Dagens inlägg fokuserar på läsförståelse. För att läsa mer om hur du kan förbättra din hörförståelse, se del 1.
Läsning hjälper oss att fördjupa vår förståelse för många av språkets regler och egenskaper. Man lär sig hur olika meningsbyggnader ser ut och hur typiska uttryck kan användas i en text. Samtidigt som ens förståelse för språkets struktur fördjupas och cementeras på ett omedvetet plan förbättras även ens hör- och skrivförståelse.
För alla ni som vill förbättra er läsförståelse är mitt första och viktigaste råd detta:
Börja inte med en tjock och/eller komplicerad roman. Motivationen kommer att försvinna innan man ens har fått grepp om handlingen.
Inled istället med att läsa kortare, enklare texter som inkluderar många illustrationer. Här nedan följer några förslag:
- Onlinetidningar/dags- eller veckotidningar
Webbversionerna av dags- och veckotidningar har ofta många bilder och lite text. Klicka på finurliga rubriker, läs bildtexterna och bläddra igenom artiklar du finner intressanta.
Du behöver inte slå upp alla nya ord du stöter på, men det kan vara värt att kolla upp sådana du ser ofta.
- Bloggar
Googla populära bloggar skrivna på språket du studerar. Särskilt livsstils- och modebloggar är vanligtvis lätta att förstå. Välj bloggare som skriver om sånt du tycker är intressant.
Om det känns svårt att hitta bra bloggare, testa internationella tidningars lokala webbsidor. De inkluderar ofta separata bloggavdelningar som producerar kvalitetsbloggar fokuserade på de ämnen som diskuteras i tidningen.
- Serietidningar och barnböcker
Besök den internationella avdelningen på ditt lokala bibliotek. Om deras utbud inkluderar språket du studerar, börja med serietidningar och barnböcker. Dessa är extra hjälpsamma när man precis har börjat förbättra sin läsförståelse, då de har många bilder som ger en en idé om vad som pågår.
Kom ihåg att inte alla serietidningar är riktade till barn. Tintin beger sig till exempel ut på långväga äventyr och Muminböckerna var från början avsedda enbart för vuxna.
Om biblioteket inte har några böcker på språket man vill lära sig kan man beställa begagnade böcker till ofta mycket rimliga priser online. På Amazon kan man till exempel filtrera produktsökningen efter språk, genre, pris och flera andra funktioner.
Trevlig läsning!
PS. I nästa del tar vi oss en titt på hur man kan förbättra sina skrivkunskaper. Vi ger till exempel tips på hur man skriver jobbmejl på främmande språk!
A mighty mix of language learning professionals, engineers, designers, user interface developers, gamers and psychologists.
Inga kommentarer