Tekniska högskolor och universitet erbjuder ofta bara ett fåtal obligatoriska språkkurser. Även om viljan finns där kan det vara svårt att hinna med mer än så i praktiken. Jag kommer ihåg att jag ville läsa mer språk i gymnasiet, men i slutändan var mitt schema för fullt för att kunna klämma in fler kurser. Som tur var är det aldrig för sent att lära sig ett nytt språk!
I dagens blogginlägg vill jag dela med mig av sju orsaker att ändå studera språk under universitetstiden, oavsett vilket program man läser.
- Du är redan inställd på ”inlärningsläge”
Enkelt uttryckt innebär detta att ens befintliga studierutin kan hjälpa en att bättre hantera språkkurserna. Jag menar inte att man inte kan lära sig språk senare i livet också, men det känns logiskt att ta till vara på en redan existerande förmåga att insupa ny kunskap och hålla sig till en bra studierutin.
- Språkkunskaper ser bra ut på CV:t
Fastän språkkunskaper inte alltid anses värdefulla i sig själva kan de ändå öka kvaliteten på ett CV, särskilt om man är i början av sin karriär och inte har särskilt mycket arbetslivserfarenhet. Föreställ dig allt det som goda språkkunskaper kan demonstrera: nyfikenhet, ett intresse för andra kulturer, beslutsamhet, ihärdighet, förmågan att lära sig nya saker snabbt…
- Din specifika ämneskunskap + ett främmande språk = en unik kombination
Så länge man inte är den absolut bästa inom sitt område finns det alltid någon som kan mer eller som har mer erfarenhet än en själv. Men det innebär inte nödvändigtvis att de talar samma språk som du. Kanske är din språkkombination relativt unik och kan hjälpa dig att skilja dig ur mängden när du söker jobb.
- Variation i studierna
Trots att språkstudierna även de involverar ”plugg” kan de kännas som en frisk fläkt i jämförelse med ens övriga kurser och deras krav på att ta sig igenom en hel hög med tjocka akademiska böcker. Det är även lättare att hålla koll på sina framsteg i språkinlärningen än i andra professionella studier, då det kan vara knepigt att testa sina nya yrkeskunskaper medan man fortfarande är i skolan.
Språkkurser erbjuder möjligheten att träffa nya vänner utanför det egna programmet. Eller vem vet – kanske blir du inspirerad att ta kontakt med folk som har ditt studiespråk som modersmål?
- Fler valmöjligheter för utbytesår eller magisterstudier
Om du talar fler än ett språk har du fler länder att välja mellan om du vill studera utomlands. Fastän vissa kursutbud inkluderar en del kurser på engelska kräver många institutioner utomlands att man kan lokalspråket.
- Du får lära dig mer om ditt valda ämne
Genom att lära sig ord som relaterar till ens eget ämne slår man två flugor i en smäll: man utökar sina professionella kunskaper och förbättrar sina språkkunskaper. Det öppnar även upp möjligheten att läsa ämnesspecifika böcker, artiklar och bloggar och lyssna på poddprogram på andra språk, vilket ger perspektiv på studierna och lär en om andra kulturer.
Det här blogginlägget är skrivet av Stina Henriksson, en finne som studerar mode på engelska på Via University College i Danmark. Hon strävar efter att bli flytande i danska och drömmer om att återuppliva sina kunskaper i franska.
A mighty mix of language learning professionals, engineers, designers, user interface developers, gamers and psychologists.
Inga kommentarer