Eetu Laamanen, 26, aloitti judon jo lapsena muiden liikuntaharrastusten mukana. Lopullisen lajivalinnan hän teki, kun meni urheilulukioon. Judo tuntui lajeista mukavimmalta, menestystä oli tullut, ja muihin lajeihin verrattuna judo oli monipuolista.
“Judossa on tarvinnut kaikkia ominaisuuksia. Harjoittelu on monipuolista, ei pelkästään esimerkiksi voimaa tai kestävyyttä, vaan vähän kaikkia osa-alueita. Siinä tuntee, että on vielä paljon opittavaa ja pystyy kehittymään”, tiivistää Laamanen.
Monilla harrastusmotivaatio loppuu innokkaan alun jälkeen, oli kyse urheilusta, kieltenopiskelusta tai uuden soittimen opettelusta. Parikymmentä vuotta judon parissa viihtynyt Laamanen pitääkin kehittymistä ja tavoitteiden asettamista tärkeänä myös motivaation säilymisen kannalta.
“Täytyy löytää uusia virikkeitä ja koettaa ruokkia motivaatiota. Jos ei ole tavoitetta, mihin pyrkiä, niin siihen se motivaatio lopahtaa. Jos aloittaa uuden kielen, voi vaikka päättää käyvänsä kohdemaassa. On myös hyvä olla välitavoitteita, vaikka kaukana olisikin jokin iso tavoite. Muuten polku saattaa tuntua liian raskaalta, jos tulee vastoinkäymisiä.”
Pienemmät tavoitteet auttavat kohti isoa päämäärää
Alle 73-kiloisten sarjassa ottelevalla Laamasella on seitsemän henkilökohtaista suomenmestaruutta, joista viisi aikuisissa. Kansainvälisissä kilpailuissa saaliiksi on kertynyt kaksi Eurooppa Cupin voittoa ja yksi hopea. Seuraava tavoite ovat Rio de Janeiron Olympialaiset 2016. WordDive sponsoroi Laamasta kohti Brasiliaa.
“Pienenä poikana olympialaiset olivat kauempana oleva unelma, ja vähitellen se muuttui enemmän tavoitteeksi ja päämääräksi. Mutta matkan varrella täytyy olla välicheckauksia, että missä mennään ja onko se suuri tavoite realistinen. Olympialaisia kohti on menty pikku hiljaa”, Laamanen pohtii tyynesti.
Mies kertookin, että judoharrastus näkyy tatamin ulkopuolella rauhallisuutena, pitkäjänteisyytenä ja arkielämän hyvinä tapoina. Judoon lajina kuuluu henkinen kasvu ja kehittyminen ihmisenä. Vastustajaa ja harjoituskaveria kunnioitetaan, ja matolla kaikki ovat samanarvoisia. Vaatii pitkäaikaista harjoittelua, että saavuttaa lajissa edes jonkinlaisen tason.
“Judo on laji, jossa aina löytyy joku parempi ja kovempi, joten ego ei kasva liian suureksi. Pitää koko ajan kehittyä ja toimia kurinalaisesti. Judossa on selkeä etiketti, johon olen pienestä asti tottunut ja kasvanut.”
Onnistumisen tunteeseen ei tarvita isoja voittoja
Taitojen lisäksi Laamaselta vaaditaan myös ajankäytöllistä osaamista, sillä hän harjoittelee keskimäärin 10 kertaa viikossa, yleensä kahdesti päivässä.
“Paljon on asenteesta kiinni. Kyllähän ihmisillä löytyy aikaa kaikkeen tekemiseen mikä on mielekästä ja mukavaa. Aloittamisen kynnys vain pitää raivata tieltä ja priorisoida aikataulua sen verran, että saa homman aluilleen”, hän toteaa.
Kuten muussakin harjoittelussa, myös urheilussa tulee eteen vaikeampia aikoja. Minkä vinkin Laamanen antaisi hetkiin, jolloin harrastus tuntuu etenevän tahmeasti tai ei ollenkaan?
“Jokaisen pitää löytää oma tapansa kannustaa itseään. Hankalina aikoina ajattelen, että nyt on vaikeaa mutta kohta taas tuntuu mukavammalta, kun tulee menestyminen tai saavuttaa tavoitteen. Kyllä suuri osa tekemisestä täytyy olla kivaa, eikä sitä muuten jaksakaan tehdä.”
Tärkeä huomio Laamaselta onkin se, että isot onnistumiset eivät ole hyvän mielen edellytys, vaan tekemisen ilo tulee pienemmistäkin, päivittäisistä onnistumisista. Mestaruuksistaan huolimatta Laamanen ei osaa nimetä mitään yksittäistä hetkeä hienoimmaksi.
“Kun voittaa tiukan ottelun, niin on hyvä mieli siitä, että voittaa itsensä ja pystyy voittamaan vielä sen toisenkin. Mutta kun saa tiukan treenin tai leirin vedettyä, niin senkin jälkeen voi olla hyvä fiilis”, Laamanen tuumii hymyillen.
A mighty mix of language learning professionals, engineers, designers, user interface developers, gamers and psychologists.
Ei kommentteja