Haaveiletko muuttamisesta ulkomaille? Ehkä jonnekin lämpimään? Tai jonnekin sellaiseen maahan, jossa viini on halpaa ja ihmiset tervehtivät toisiaan poskisuudelmin? Jos vastaus on kyllä, jatka lukemista.
Tässä jutussa saat todella hyödyllistä tietoa siitä, miten etsit ja haet työpaikkaa ulkomailta. Suurin osa meistä kuitenkin tarvitsee jonkinlaisen toimeentulon lähteen, edes sitä halpaa viiniä varten.
Vinkki numero yksi liittyy kohdemaan valintaan.
Uuden kotimaan valintaa kannattaa pohtia ainakin kielitaidon ja työllisyystilanteen kannalta. Jokaisessa maassa on hyvä osata paikallista kieltä ainakin auttavasti.
Vaikka pärjäisit työtehtävissä englannin kielellä, on paikallisen kielen osaamisesta suurta hyötyä muiden asioiden hoitamisessa sekä uuteen maahan sopeutumisessa varsinkin, jos paikallisten englannin kielen taso on heikko.
Ota huomioon, että jos kohdemaassa on kova työttömyys, työpaikkaa voi olla vaikea saada, koska paikallistakin työvoimaa on paljon vapaana. Jos taas maassa on pulaa työntekijöistä, käy työpaikan löytäminen todennäköisesti huomattavasti helpommin.
Seuraavaksi on löydettävä se työpaikka.
EU-maiden työpaikkoja löytyy esimerkiksi EURES-portaalista. Myös Mol.fi ja Monster -sivustoilla on tarjolla työpaikkoja sekä EU-maista että EU-alueen ulkopuolelta.
Matalan koulutus- ja palkkatason töitä on usein helpointa löytää suoraan paikan päältä. Esimerkiksi kahvilan ikkunassa saattaa olla ilmoitus, jossa haetaan osa-aikaista tarjoilijaa. Tällaisissa tapauksissa työnhaku on usein yksinkertaisempi prosessi. Voit todennäköisesti kävellä kahvilaan sisään ansioluettelo kourassa, iloinen hymy naamalla ja kysyä milloin voit aloittaa.
Voit selailla kohdemaan työpaikkailmoituksia myös netistä, paikallisista lehdistä ja ilmoitustauluilta. Tällöinkin voit usein soittaa suoraan ilmoituksessa näkyvään numeroon ja sopia haastattelun.
Jos lähdet etsimään työpaikkaa suoraan kohdemaahan, varaudu työnhakuvaiheeseen taloudellisesti. Vuokra-asuntoa voi olla vaikea saada ilman työpaikkaa, eli joudut todennäköisesti alussa yöpymään hostellissa tai vastaavassa.
Voit myös kokeilla sohvasurffausta, jolloin pääset helposti tutustumaan paikallisiin ihmisiin. Kannattaa ehdottomasti jutella paljon paikallisten kanssa, koska heiltä voi saada arvokkaita vinkkejä ja kontakteja myös työnhakuun.
Kolmas steppi on työhakemuksen kirjoittaminen.
Kirjoita työhakemus ja CV englanniksi tai kohdemaan kielellä, jos osaat sitä tarpeeksi hyvin. Pyydä natiivia ystävää oikolukemaan hakemuksesi. Jos haet töitä EU-alueelta, luo itsellesi hyvät Europass-dokumentit: http://europass.cedefop.europa.eu/
Ota selvää työantajasta ja räätälöi hakemuksesi erikseen kutakin työpaikkailmoitusta kohden.
Työnantajat saattavat vastaanottaa satoja hakemuksia yhtä avointa työpaikkaa kohti, joten varmista, että sinun hakemuksesi erottuu positiivisesti joukosta:
- Miten voisit vakuuttaa työnantajan siitä, että olet paras henkilö tehtävään?
- Nykyään ei riitä, että hakemus on hyvin kirjoitettu, vaan myös visuaaliseen puoleen täytyy panostaa.
- Voisitko jopa liittää hakemukseesi linkin videoon, jossa esittelet itsesi, ydinosaamisesi ja kerrot miksi haluat kyseiseen yritykseen töihin? Samalla pääset todistamaan kielitaitosi tason.
- Liitä mukaan myös suosituksia edellisiltä työnantajilta.
Viimeinen vaihe on matkan valmistelu ja käytännön asioiden hoitaminen eli varsinainen muuttaminen ulkomaille.
Jos haet työpaikkaa Suomessa, voit hoitaa monta asiaa jo ennen lähtöä. Tarvittavien ilmoitusten tekeminen, vakuutusten hoitaminen ja asiakirjojen hankkiminen etukäteen helpottaa muuttoa ja sopeutumista uuteen maahan. TE-palveluiden sivulta löytyy hyvä Maastamuuttajan muistilista. Jos haet työpaikkaa suoraan kohdemaassa, kannattaa byrokratian hoitamiseen pyytää apua esimerkiksi työnantajalta tai työkaverilta.
Tsemppiä ja rohkeutta!
A mighty mix of language learning professionals, engineers, designers, user interface developers, gamers and psychologists.
Ei kommentteja