Päätimme laatia uuden vuoden kunniaksi teille kolmen kuukauden eli 13 viikon ohjelman uuden kielen oppimiseen. Ohjelman perustana on säännöllinen harjoittelu WordDivella, mutta esittelemme ohjelmassa myös muita hyväksi havaittuja metodeja oppimisen tukemiseen ja kiihdyttämiseen.
Luonnollisesti ei ole olemassa vain yhtä oikeaa tapaa oppia uusi kieli, sillä jokaisen oppijan lähtötaso, oppimiskyky ja elämäntilanne ovat erilaisia. Suurimmalla osalla meistä kielen oppimiseen käytettävät resurssit – aika, raha ja henkinen energia – ovat rajalliset, sillä elämäämme kuuluu myös muita asioita, kuten töitä, ystäviä ja harrastuksia.
Tämä ohjelma on kuitenkin yksi esimerkki mallista, jolla saat tuloksia yllättävän nopeasti. Voit käyttää sitä pohjana luodessasi omaa henkilökohtaista oppimissuunnitelmaasi. Aloitetaan!
Viikko 1: Suunnittele viikkosi WordDivessa
Avaa nettisivujemme Harjoittele-sivulla Suunnittele viikkosi -työkalu klikkaamalla pientä oranssia hammasratas-kuvaketta Edistys-osiossa sivun oikeassa laidassa.
Aseta itsellesi sopiva ja realistinen tavoite. Minulla tavoitteena on 25 minuuttia viidesti viikossa.
Mobiilisovelluksessamme kurssien materiaali on jaettu erillisiin harjoituksiin. Voit asettaa itsellesi tavoitteen sen mukaan, kuinka monta harjoitusta haluat suorittaa viikon aikana.
Huolehdi, että saat auringot täyteen ja harjoitukset suoritettua koko 13 viikon ohjelman ajan.
Viikko 2: Kuivaharjoittele
Ei haittaa, vaikka sinulla ei ole ketään, jonka kanssa voisit puhua vierasta kieltä. Voit harjoitella puhumista myös itseksesi. Toista ääneen yksinkertaisia lauseita ja ilmaisuja, kuten:
”Minulla on nälkä.”
”Hauska tutustua!”
”Hyvää yötä.”
”Tämä viini on hyvää.”
Ota tammikuun toisella viikolla tavoitteeksi, että sanot joka päivä ainakin yhden lauseen ääneen opiskelemallasi kielellä. Kiinnitä jääkaapin oveen post it -lappu, joka muistuttaa sinua tehtävästä.
Viikko 3: Löydä uusi suosikkikanava
Jos sinulla on puhelimeen tai tablettiin kiinnitettävä kaiutin, kuuntele sillä kotona nettiradiota opiskelemallasi kielellä, kun teet kotiaskareita. Toimii myös kuulokkeiden kanssa lenkillä tai kotisohvalla.
Viikko 4: Vieraile kirjastossa
Lainaa kirjastosta runokirja tai lastenkirja opiskelemallasi kielellä. Aseta kirja yöpöydällesi ja lue siitä muutama lause ääneen illalla ennen nukkumaan menoa. Toista joka ilta viikolla neljä. Jos lähikirjastostasi ei löydy kirjoja opiskelemallasi kielellä, tilaa kirja Amazonista tai jostakin muusta verkkokaupasta.
Viikko 5: Tee projektistasi julkinen
Kerro kaverille, äidille, siskolle tai sosiaaliselle medialle kielenoppimisprojektistasi. Jaa kurssitodistuksia tai kuvakaappauksia viikkotavoitteiden saavuttamisesta Whatsappissa, Snapchatissä tai Instagramissa. Ole ylpeä edistyksestäsi. Pienten tavoitteiden saavuttaminen lisää motivaatiotasi. Kun kerrot projektista muille, se luo sosiaalista painetta pitäytyä ohjelmassa.
Tiesitkö, että WordDiven selainversion Harjoittele-sivulta voit ottaa käyttöön motivoivan viikkoraportin? Klikkaa menu-painiketta ja avaa tili-osio. Valitse sieltä edelleen sähköpostiasetukset.
Viikko 6: Ota some hyötykäyttöön
Ala seurata Twitterissä tai Instagramissa ahkerasti postaavaa laulajaa, urheilijaa tai muuta julkisuuden henkilöä, joka kirjoittaa postauksensa opiskelemallasi kielellä. Hauskaa ja hyödyllistä!
Viikko 7: Kokeile keittiössä jotain uutta
Googlaa suosittuja ruokia maasta, jossa puhutaan opiskelemaasi kieltä. Katso ja suomenna jokin resepti ja kokeile sitä vapaapäivänäsi. Kuuntele kokatessasi musiikkia opiskelemallasi kielellä ja virittäydy illallisesi kansainväliseen tunnelmaan.
Viikko 8: Kuuntele podcast tai YouTube-video
Etsi netistä podcast tai video, jossa puhutaan opiskelemaasi kieltä sopivalla tasolla. YouTubesta löytyy paljon maksuttomia opetusvideoita ja uutisia selkokielellä. Kuuntele viikolla 8 yhteensä ainakin tunnin verran podcasteja tai videoita.
Viikko 9: Laula mukana
Etsi Spotifysta tai YouTubesta hyvä kappale opiskelemallasi kielellä. Hae siihen netistä sanat ja opettele ne viikon 9 aikana. Laula mukana!
Viikko 10: Kirjoita päiväkirjaa
Kirjoita illalla paperille opiskelemallasi kielellä 5 asiaa, jotka teit tai koit päivän aikana. Toista harjoitus viikon 10 aikana joka ilta.
Viikko 11: Katso elokuva
Katso elokuva opiskelemallasi kielellä. Älä käytä tekstityksiä, ellet saa niitä päälle alkuperäisellä kielellä.
Viikko 12: Opettele 10 täytesanaa
Keskustelussa tarvitset täytesanoja, kuten ”niinkö”, ”totta” ja ”niinpä”. Tällaisilla pikkusanoilla voit ostaa itsellesi keskustelussa miettimisaikaa ja reagoida keskustelukumppanin sanomisiin luontevasti. Googlaa 10 yleisintä täytesanaa opiskelemallasi kielellä ja opettele ne.
Viikko 13: Etsi itsellesi mahdollisuus puhua harjoittelemaasi kieltä tosielämässä
Jos matkustaminen maahan, jossa opiskelemaasi kieltä puhutaan, ei ole mahdollista, keksi joku muu keino. Onko paikkakunnallasi yhdistys tai tapahtuma, jossa olisi kansainvälisiä ihmisiä paikalla? Löytyisikö Facebookista tai keskustelupalstalta vapaaehtoista henkilöä, jonka kanssa voisit harjoitella puhumista?
Opettele viikolla 13 myös kolme yleistä fraasia, joita todennäköisesti tarvitset ensimmäisessä keskustelussasi:
”Anteeksi, voisitko toistaa?”
”Miten sanotaan XXX englanniksi / espanjaksi / muulla opiskelemallasi kielellä”
”Hauskaa päivänjatkoa!” tai ”Nähdään taas, hei hei!”
Puhumaan oppii vain puhumalla, mutta suoritettuasi tämän 13 viikon ohjelman sinulla on siihen kaikki eväät olemassa. Rohkeutta uuteen vuoteen!
A mighty mix of language learning professionals, engineers, designers, user interface developers, gamers and psychologists.
Ei kommentteja