Artikkelit

Mikä kieli on vaikein oppia?

Toukokuu 20, 2014

What are the hardest languages to learn?

Uuden kielen oppiminen on aina haaste, mutta jotkut kielet ovat vaativampia ja niiden oppiminen vie enemmän aikaa.

Olemme koonneet tähän oman “Top 5” -listamme kielistä, joiden usein väitetään olevan kaikkein vaikeimpia oppia vieraana kielenä.

Lue, mitä kieliä listalla on ja miksi niitä silti kannattaa opiskella.

#5 Ranska

Muusta kielitaidostasi ja taustastasi riippuu, pidätkö ranskaa helppona vai melkein mahdottomana. Jos puhut jo jotakin muuta romaanista kieltä (esimerkiksi espanjaa, italiaa tai portugalia), ranskan oppiminen ei ole konsti eikä mikään. Jos et, saatat joutua kamppailemaan kieliopin ja ääntämyksen kanssa. Myös oikeinkirjoitussäännöt ovat monimutkaiset, koska ne perustuvat useimmiten fonologian sijasta etymologiaan (toisin sanoen sanan historiaan eikä sen ääntämykseen).

#4 Saksa

Saksan opiskelu voi olla vaikeaa useasta syystä. Ensinnäkin saksan kieli on erilaista eri saksankielisissä Euroopan maissa, ja sitä puhutaan myös monin erilaisin murtein. Jotkut saksan kielen murteet poikkeavat kirjakielestä niin paljon, että käytännössä ne ovat kuin eri kieliä! Näitä murteita voi olla todella vaikeaa ymmärtää, jos pohjana on ainoastaan saksan kirjakieli.

Toinen syy saksan vaikeuteen on substantiivien kieliopillisissa suvuissa (feminiini, maskuliini ja neutri). Niitä ei aina voi päätellä maalaisjärjellä: esimerkiksi tyttö on “das Mädchen” (neutri) ja nenä on “die Nase” (feminiini). Lisäksi substantiivit myös taipuvat useilla eri tavoilla, joten suvun lisäksi on muistettava lisätä sanaan taivutuspääte.

#3 Venäjä

Slaavilaisiin kieliin kuuluva venäjä on maailman seitsemänneksi puhutuin kieli. Valitettavasti tämä tieto ei helpota sen oppimista…

Venäjää pidetään usein yhtenä maailman vaikeimmista kielistä oppia, ja tämä onkin totta, jos et satu jo puhumaan jotakin toista slaavilaista kieltä (esimerkiksi bulgariaa tai tsekkiä). Venäjän kielioppisäännöt ovat hyvin monimutkaisia ja niissä on paljon poikkeuksia. Lisäksi ääntämys tuottaa monelle oppijalle vaikeuksia, sillä sanojen paino on usein ennalta-arvaamattomassa paikassa eikä sitä näe kirjoitusasusta. Homonyymejä (sanoja, jotka näyttävät samalta mutta tarkoittavat aivan eri asioita) on paljon. Kaiken lisäksi venäjän kielessä täytyy erottaa “kovat” ja “pehmeät” äänteet (konsonanttifoneemit, joissa kieli joko nousee lähemmäs kitalakea kuten lausuttaessa “j” tai sitten ei).

Moni muuten venäjästä kiinnostunut pitää vielä yhtenä esteenä kyrillisiä kirjaimia. Heille on kuitenkin hyviä uutisia: kyrilliset aakkoset oppii WordDivella noin 10 tunnissa, jonka jälkeen kieli muuttuu paljon helpommaksi.

#2 Japani

Japani on itä-aasialainen kieli, jolla ei ole juuri mitään yhteistä länsieurooppalaisten tai slaavilaisten kielten kanssa  ̶  toisin sanoen näiden kielten osaamisesta ei ole japanin oppijalle apua. Japanin opiskelua harkitsevat pelästyvät usein kirjoitusjärjestelmää, tai oikeastaan kirjoitusjärjestelmiä, koska niitä on yhtä aikaa käytössä kolme: hiragana, katakana ja kanji. Jälkimmäiset mukaan lukien tämä tarkoittaa sitä, että käytössä on kirjaimellisesti tuhansia merkkejä. Eikä siinä vielä kaikki: japanin kielessä on myös lukuisia tyylitasoja, joilla ilmaistaan muodollisen kohteliaisuuden määrää.

#1 Kiina

Suurin vaikeus kiinan oppimisessa on, että kiina on tonaalinen kieli. Tämä tarkoittaa sitä, että sanan merkitys muuttuu, jos sen sävelkulku muuttuu. Kiinan kielen toonien määrä vaihtelee riippuen murteesta ja siitä, mikä lasketaan erilliseksi tooniksi. Toonin erottaminenkaan ei välttämättä riitä päättelemään sanan merkitystä, koska on tapauksia, jossa merkityksen voi päätellä pelkästään asiayhteydestä ja lauseesta, jossa sana esiintyy.

Lisäksi on vielä monimutkainen kirjoitusjärjestelmä tuhansine merkkeineen. Jos sinulle riittää, että ymmärrät ja pystyt viestimään yksinkertaisin lausein, tarvitset noin 170 merkkiä, mutta jos tavoitteenasi on työskennellä tai opiskella kiinan kielellä, tarvitset jopa 2000-3000 merkkiä.

Kaikki tämä saa uuden kielen oppimisen näyttämään melkoiselta ponnistukselta. Vaikeita kieliä opiskellessa oppimistavan merkitys kuitenkin korostuu. On tuskallinen prosessi yrittää oppia esimerkiksi venäjää kääntäen kaiken mielessään suomeksi. WordDive-metodi auttaa opiskelijaa alkamaan ajatella mahdollisimman nopeasti opeteltavalla kielellä. Tämä luonteva lähestymistapa tekee opiskelusta tehokasta ja erittäin palkitsevaa. Voit myös helposti suunnitella opintosi siten, että asetat itsellesi aikataulun ja tavoitteen. Yleisesti ottaen voi arvioida, että saavutat toimivan kielitaidon 575-2200 tunnissa taustastasi ja äidinkielestäsi riippuen (lähde: Foreign Service Institute of the U.S. Department of State).

Uuden kielen oppimisen hyviin puoliin kuuluu, että se parantaa huomattavasti uramahdollisuuksiasi, auttaa ymmärtämään muita maita ja kulttuureja syvällisemmin ja murtaa myös tehokkaasti jään keskustellessa paikallisten kanssa ulkomailla. Viimeksi mainitun suhteen jo muutaman tunnin kielen opiskelulla voi olla valtava merkitys.

Jos et vieläkään ole varma, pystytkö tai haluatko aloittaa jonkin tässä listatun kielen opiskelun, niin meillä on sinulle hyviä uutisia. WordDivella on helpompaa kuin koskaan kokeilla, olisiko sinua kiinnostava kieli se oikea. Rekisteröidy WordDiven ilmaiselle näytekurssille muutamalla klikkauksella joko nettisivuillamme tai iPhone-sovelluksessa.

Saatat pitää myös näistä

4 Kommentit

  • Reply annukka sarikka Toukokuu 23, 2014 at 16:36

    Kiina.

  • Reply annukka sarikka Toukokuu 23, 2014 at 16:37

    Kiina

  • Reply Rauni Klemi Toukokuu 26, 2014 at 15:17

    Arabia

  • Reply Rauni Klemi Toukokuu 26, 2014 at 15:18

    Yes

  • Kommentoi

    CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.