Artikkelit

Kielten oppimisen neljä kulmakiveä, osa 4: Puhuminen

Helmikuu 23, 2018

Olemme “Kielten oppimisen neljä kulmakiveä” -blogisarjamme kolmessa aiemmassa osassa antaneet vinkkejä siihen, miten pystyt parantamaan kuulemista, lukemista ja kirjoittamista vieraalla kielellä.

Tämä sarjan viimeinen osa käsittelee monen mielestä juuri sitä vaikeinta kielenoppimisen osa-aluetta: vieraalla kielellä puhumista.

Puhuminen vieraalla kielellä saattaa tuntua pelottavalta, mutta sitä on turha hermoilla liiaksi. Kun keskustelet matkalla paikallisten kanssa, he ovat yleensä todella otettuja jo siitä, että yrität edes kommunikoida heidän kanssaan ja olet käyttänyt aikaa heidän kielensä opiskeluun.

Puhetilanteessa pikkuvirheet eivät haittaa, koska ihmiset yleensä haluavat ymmärtää toisiaan ja yksittäinen sana menee nopeasti ohi. Ei siis haittaa mitään, vaikka et osaisikaan käyttää juuri oikeaa prepositiota tai kontekstiin sopivaa sanaa. Pääasia on, että käytät kieltä ja saat viestisi perille.

Mokat saattavat olla oppimisen kannalta jopa hyviä juttuja, koska et todennäköisesti tee samaa virhettä kahdesti. Jos et puhetilanteessa muista jotain sanaa, tarkista se jälkeen päin.Todennäköisesti seuraavalla kerralla kun tarvitset sanaa, se on kirkkaana mielessäsi.

Voit kuivaharjoitella puhetilanteita varten kotona esimerkiksi kirjoittamalla ylös lyhyen esittelyn itsestäsi ja harjoittelemalla sitä. Voit myös listata muistivihkoon hyödyllisiä repliikkejä vaikkapa ravintolassa asioimiseen. Harjoittelemalla listan repliikkejä kasvatat itsevarmuuttasi todellista käytännön tilannetta varten.

Kirjaa ylös esimerkiksi, miten seuraavat asiat ilmaistaan:

  • Onko teillä pöytää kahdelle?
  • Mikä teillä on tänään päivän menu?
  • Onko teillä syöttötuolia lapselle?
  • Haluaisin laskun, kiitos.

Kuvittele erilaisia mahdollisia käytännön tilanteita ja lauseita, joita tarvitset niissä. Mitä sanot, jos olet eksynyt tai et löydä matkalaukkuasi?

Kun olet valmistautunut mielessäsi erilaisiin tilanteisiin, pystyt oikean tilanteen koittaessa reagoimaan nopeammin. Vieraalla kielellä puhumisen kynnys pienenee, mitä enemmän harjoittelet ja mitä enemmän itseluottamuksesi kasvaa.

Kannattaa myös pitää mielessä blogisarjan aiempien osien neuvot, koska ne kaikki edesauttavat ja tukevat myös puhumisen kehittymistä. Lue blogisarjan edelliset osat:

Osa 1: Kuinka parantaa kuullun ymmärtämistä?

Osa 2: Lukeminen

Osa 3: Kirjoittaminen

Saatat pitää myös näistä

Ei kommentteja

Kommentoi

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.