Artikkelit

Kielten opiskelu lasten kanssa

Huhtikuu 10, 2018

Lasten kanssa on mahtavaa opiskella uusia kieliä, koska he suhtautuvat kielten oppimiseen hyvin luonnollisesti, eivätkä yleensä mieti liikaa. Heidän kanssaan oppiminen on hauskaa ja vaihtelevaa, ja siinä voi käyttää apuna esimerkiksi pelejä, leikkejä, post it -lappuja, lastenohjelmia ja -lauluja. Näiden parissa koko perhe oppii kieltä kuin itsestään!

Lastenlaulut ja -leikit

Jo alle kouluikäiset lapset oppivat nopeasti ulkoa yksinkertaisia lastenlauluja vieraalla kielellä. Moni tuttu lastenlaulu, kuten vaikkapa ”Tuiki, tuiki tähtönen” on käännetty usealle kielelle. Lapsista on hauskaa opetella vieraalla kielellä lauluja, joita he ovat tottuneet jo laulamaan jo omalla äidinkielellään. Toisaalta he innostuvat helposti myös ihan uusista lauluista ja leikeistä. Eräs amerikkalainen ystäväni opetti 2- ja 4-vuotiaille lapsilleni laululeikin ”Ring-a-round the rosie”, johon he rakastuivat aivan totaalisesti ja josta he oppivat heti monta uutta sanaa.

“Ring-a-round the rosie,
A pocket full of posies,
Ashes! Ashes!
We all fall down.”

Koko perheen pelit

Esimerkiksi kaikille tuttu Alias taipuu hyvin kielten oppimiseen. Jos opiskelu on vasta alussa, kannattaa käyttää pelin lapsille suunnattua versiota, koska siinä selitettävät sanat ovat yksinkertaisempia. Pelatessa tulee harjoiteltua niin puhumista kuin kuullunymmärtämistä ja samalla sanavarasto karttuu sekä vahvistuu. Isompien lasten ja nuorten kanssa voi myös kokeilla Scrabblea.

Lastenohjelmat ja elokuvat

Lastenohjelmat ja -elokuvat ovat myös hauska tapa opiskella kieltä. Pienemmille lapsille netistä löytyy Pipsa Possu -videoita ja muita kansainvälisesti suosittuja lastenohjelmia monella kielellä.

YouTubesta voi katsoa englanninkielisiä klippejä suosittujen animaatioelokuvien tunnuskappaleista, kuten Frozenin ”Let It Go” tai Leijonakuninkaan ”Circle of Life” ja laulaa niitä mukana. Lyriikat löytyvät helposti netistä.

Lukutaitoisten lasten kanssa suomeksi dubatut animaatioelokuvat kannattaa katsoa ehdottomasti alkuperäisellä kielellä. Tekstitykset voi pitää vielä tarvittaessa suomeksi, ja siirtyä vieraskieliseen tekstitykseen sitten mahdollisuuksien mukaan.

Post-it -laput

Sanaston kartuttamiseksi voitte laittaa vieraskieliset nimilaput kodissanne oleville tavaroille ja esineille. Kun asioiden vieraskieliset nimet näkee monta kertaa päivässä, sanat oppii nopeasti toiston kautta.

WordDive

WordDivea suosittelemme lapsille 10-vuotiaasta ylöspäin. Alakouluikäisten lasten yksilölliset erot ovat kuitenkin suuria, ja sovelluksen sopivuus riippuukin enemmän lapsen kirjoitustaidosta ja hänen maailmankuvansa kehittyneisyydestä. Oppimateriaali on suunniteltu aikuisille, mutta tiedän myös useita alakoululaisia, jotka ovat innostuneet kuvien kanssa harjoittelusta ja sovelluksen pelillisyydestä!

WordDive-kielikurssit

Saatat pitää myös näistä

Ei kommentteja

Kommentoi

CAPTCHA: Are you human? * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.