Kohta on taas aika juhlistaa vaihtuvaa vuotta. Uutta vuotta otetaan vastaan eri maissa eri tavoin, ja alle olemmekin listanneet erilaisia perinteitä maailman eri kolkista. Nyt voit ryhtyä luomaan uusia kansainvälisiä perinteitä omaan uuden vuoden viettoosi!
- Uuden vuoden lupaukset
Moni vannoo vuoden vaihtuessa tekevänsä muutoksia elämässään. Lupausten tekeminen kuuluukin monen eri kulttuurin uuden vuoden viettämisen tapoihin, ja on kuulunut jo hyvin pitkään – kenties jo muinaisesta Babyloniasta saakka. Lupausten tarkoituksena on ottaa oppia vanhoista virheistä ja täten luoda tulevasta vuodesta edeltävää parempi.
- Tinan valaminen
Suomalaiset viettävät uutta vuotta muun muassa valamalla tinaa ja ennustamalla näistä valoksista. Saksassa on sama perinne, jossa sulatettu tina kaadetaan kylmään veteen jähmettymään. Tinan eri muodot saattavat povata rahaa, matkaa, avioliittoa…
Saksalaisten perinteisiin kuuluu lisäksi säästää kaikista aaton aikana nautituista ruokalajeista palanen odottamaan vuorokauden – ja vuoden – vaihtumista. Tämän on tarkoitus taata ruuan riittäminen tulevanakin vuonna.
- Rypäleiden syöminen
Joissain maissa nostetaan perinteisesti malja vuoden vaihtuessa, mutta Espanjassa ja monissa espanjankielisissä maissa syödään sen sijaan viinirypäleitä. Kun rypäleitä popsii 12 vanhan vuoden viimeisillä kellonlyömillä, varmistetaan ensi vuoden jokaisen kuukauden hyvä onni ja menestys.
- You will meet a tall, dark stranger
Jos skotlantilaisen tupaan astuu tammikuun ensimmäisenä päivänä pitkä, tumma ja komea miesvieras, uskotaan sen tuovan onnea uudelle vuodelle. Ja erityisesti silloin, jos vieraalla on tuomisinaan onnenamuletteja, kuten suolaa, viskiä tai hiilenpala. Samankaltaisia uskomuksia on myös muissa maissa. Venäjällä vuoden ensimmäiseksi vieraaksi odotetaan innolla miestä, jotta alkaneen vuoden onni olisi taattu. Nainen tai punahiuksinen henkilö puolestaan on syytä ajaa tiehensä pahan onnen välttämiseksi.
- Pahojen henkien karkottaminen
Entisaikaan uutena vuotena pidettiin mahdollisimman kovaa meteliä karkottamaan pahat henget ja täten tuomaan hyvää onnea. Lähes kaikkialla vallitseva tapa ampua ilotulitteita on myös saanut alkunsa tästä uskosta. Uudessa-Seelannissa meteliä pidetään patoja ja kattiloita hakkaamalla. Mitä kovaäänisempi keskiyön aikaan on, sitä parempi onni tulevalle vuodelle on luvassa.
- Tuoleilta hyppiminen
Tanskalaisten keino pahojen henkien karkottamiseen on tuoleilta hyppiminen. Alas on hypättävä tasan kello 12, jos haluaa onnea pahojen henkien karkottamiseen.
Tanskalaisiin perinteisiin kuuluu myös heitellä astioita ystävien ja sukulaisten ulko-oviin. Tätä pidetään osoituksena lämmöstä ja ystävyydestä.
- Pyöreys tuo onnea
Filippiineillä suositaan pyöreitä asioita uuden vuoden juhlinnassa, koska niiden uskotaan tuovan vaurautta uudelle vuodelle – ovathan ne kolikon muotoisia. Pyöreät muodot näkyvät vaatteiden kuvioissa sekä syötävissä ruuissa. Kolikot liittyvät uuden vuoden perinteisiin myös Boliviassa, jossa on traditiona piilottaa kolikoita leivonnaisiin ja jälkiruokiin. Se, jolle kolikon sisältävä jälkiruoka päätyy, saa paljon hyvää onnea uudelle vuodelle.
- Värillä on väliä
Monissa Etelä-Amerikan maissa uutena vuotena pidettävien alusvaatteiden värillä todellakin on merkitystä. Rakkaudennälkäisten kannattaa valita ylleen punaiset alusvaatteet. Jos taas toivot ennemminkin rahaa ja vaurautta, ovat keltaiset alusvaatteet oikea valinta.
Hyvää Uutta Vuotta!
A mighty mix of language learning professionals, engineers, designers, user interface developers, gamers and psychologists.
Ei kommentteja