Oletko sinäkin opiskellut koulussa tai kansalaisopiston kursseilla kieliä, joiden puhuminen tökkii? Vaikka osaat paljon sanoja ja ymmärrät kieliopin perusteet, voi sujuvaan keskusteluun olla vielä matkaa.
Nappaa tästä postauksesta parhaat vinkit kielten omatoimiseen opiskeluun. Nämä oppimistavat sopivat erityisen hyvin esimerkiksi kesälomalla toteutettavaksi!
Podcastit kielten opiskeluun
Yksi parhaimmista tavoista testata opittuja taitoja käytännössä ja saada onnistumisen kokemuksia on kuunnella podcastia vieraalla kielellä. Podcast on siitä kätevä, että sitä voi kuunnella samalla, kun tekee jotain muuta: puhelin vain taskuun, napit korviin ja menoksi.
Alla muutama suosittu podcast englannin, saksan ja espanjan opiskelijoille:
- “6 minute English”: http://www.bbc.co.uk/programmes/p02pc9tn/episodes/downloads
- “Slow German mit Annik Rubens”: http://slowgerman.com/inhaltsverzeichnis/
- “Notes in Spanish”: http://www.notesinspanish.com/
Kielten oppiminen YouTubessa
YouTubessa ehdoton suosikkini on huikea Easy Languages, jonka videot on kuvattu kaduilla paikallisia ihmisiä haastattelemalla. Kaikki videot on tekstitetty sekä englanniksi että paikallisella kielellä. Kanavalle tulee säännöllisesti uutta sisältöä englantiin, ranskaan ja saksaan, mutta tarjolla on satunnaisia videoita myös monista muista kielistä.
Easy Languages: https://www.youtube.com/user/magauchsein
Musiikki ja kielten oppiminen
Musiikin kuuntelu avaa aisteja, herättää tunteita, aktivoi muistia, parantaa keskittymiskykyä ja auttaa samalla oppimisessa. Musiikin kautta pääset sisälle myös paikalliseen kulttuuriin ja puhekieleen.
Valitse kappaleita, joissa on tarttuva kertosäe, niin pääset hoilaamaan mukana ja opit samalla ääntämistä.
Katso esimerkiksi Spotifysta paikallinen TOP 50 -lista tai kuuntele paikallista radiota netin kautta. Jos (ja kun) et saa sanoista selvää, googlaa kappaleiden sanat ja lue niitä samalla, kun kuuntelet.
Jos opiskelet espanjaa, tsekkaa esim. Los 40 Principales http://los40.com/
Rohkeimmille: natiivi juttukaveri
Rohkeimmat etsivät natiivin juttukaverin omalta kotipaikkakunnalta. Kuuntelemalla ja puhumalla pääset harjoittelemaan taitojasi käytännössä. Mitä enemmän kieltä käytät, sitä nopeammin opit. Juttukavereita voi etsiä esimerkiksi sosiaalisesta mediasta ja seuraavista palveluista:
https://www.italki.com/partners
https://www.conversationexchange.com/
HiNative-sovelluksessa voit kysellä natiiveilta kieleen liittyviä kysymyksiä. Vastineeksi voit auttaa muita oman äidinkielesi oppimisessa.
Kielten opiskelussa pääset parhaimpiin tuloksiin, kun opiskelu on mukavaa. Jos nautit harjoittelusta ja oppimisesta, sinun ei tarvitse pakottaa itseäsi harjoitusten ääreen, vaan niiden aloittaminen tuntuu kivalta.
Vaikka tietty itsekuri ja keskittyminen ovatkin kieliopinnoillesi tärkeitä, tutkimukset itse asiassa osoittavat, että opit uutta kieltä tehokkaimmin, kun olet rentoutunut. Liika yrittäminen voi olla jopa haitallista: stressitilassa aivojesi oppimiskyky ja muistin toiminta heikentyvät selvästi.
Siispä suositukseni lämpimän kesäillan ohjelmaksi:
Pakkaa kassiin läppäri tai tabletti, kuulokkeet ja piknik-viltti. Ota fillari alle ja suuntaa lähimpään puistoon tai rannalle, ota rennosti ja nauti oppimisesta.
A mighty mix of language learning professionals, engineers, designers, user interface developers, gamers and psychologists.
Ei kommentteja