Joulua vietetään nykyään lähes maailman joka kolkassa, mutta jokaisessa maassa on omat perinteensä ja tapansa juhlia sitä. Keräsimme muutamia esimerkkejä joulun vietosta eri puolilta maailmaa. Ehkä voisit kokeilla jotakin näistä perinteistä tänä vuonna myös kotona? Valoa pimeyteen – Ruotsi Ruotsissa juhlitaan joulukuun 13. päivänä Pyhän Lucian päivää, jota on vietetty jo yli 400 vuotta. Juhlaan kuuluu olennaisesti valkoisiin vaatteisiin pukeutunut laulava kulkue, jonka etunenässä kulkee kynttiläkruunuinen Lucia-neito. Mediassakin paljon julkisuutta kerännyt Gävlen pukki, Gävlebocken, kuuluu perinteiseen ruotsalaiseen jouluun. Valtava, 13…
Pohjoisen talvi on pitkä ja ankara. Tutustuimme tanskalaiseen ja ruotsalaiseen tapaan selvitä ja jopa nauttia pimeästä vuodenajasta. Tanskassa talvea lähestytään hymyssä suin hyggen ansiosta. Hygge on tanskan kielen oma käsite, joka vapaasti suomennettuna tarkoittaa ihanaa tunnelmaan heittäytymistä, mukavaa yhdessäoloa ja hetkestä nauttimista. Hyggeilijä ei anna talven pimeyden lannistaa vaan nauttii mahdollisuudesta viettää aikaa sisätiloissa tunnelmoiden. Ruotsalaisten vastine hyggelle on lagom. Lagom on ruotsin kielessä laajalti käytetty termi, joka kiteyttää skandinaavisen kansanviisauden yhdellä sanalla. Käsitteelle ei ole olemassa suoraa käännöstä, mutta…
Oppiminen ja muisti ovat tiukasti sidoksissa toisiinsa, sillä opittavia asioita työstetään koko ajan yhdessä vanhojen, jo olemassa olevien tietorakenteiden kanssa. Muistista voidaan erottaa kaksi eri osa-aluetta: lyhytkestoinen työmuisti ja pitkäkestoinen säilömuisti. Työmuisti käsittelee aivoihin saapuvaa tietoa, mutta se pystyy pitämään asioita mielessä vain noin 10–25 sekuntia. Myös työmuistin kapasiteetti on rajallinen: on mahdollista muistaa samanaikaisesti 4–7 asiaa. Säilömuisti on monin tavoin työmuistin vastakohta: se on kuin lähes rajaton varasto, jonne voidaan tallentaa loputtomasti tietoja ja kokemuksia. Säilömuistiin tallentuneen asian voi muistaa…