Tuntuu siltä, että aika on nyt jotenkin kalliimpaa kuin ennen. Päivät täyttyvät kaikesta tärkeästä (ja vähemmän tärkeästä). On töitä, opiskelua, harrastuksia, kotitöitä, koiran lenkitystä, kaupassa käyntiä… ja sitten se kaikki aika näiden välissä, joka vain kuluu johonkin. Todennäköisesti tiedät mihin, jos pohdit asiaa tarkemmin. Älypuhelimet ovat mukana kaikkialla ja kaikessa, tabletti on kevyempi napata käteen kuin kirja ja tietokoneet ovat jatkuvasti valmiustilassa. Vietät todennäköisesti enemmän aikaa laitteiden kanssa kuin itse huomaatkaan. Tilastokeskuksen teettämän selvityksen mukaan vuonna 2016 suomalaiset käyttivät nettiä yhä…
Rakastatko ruokaa ja vieraita kieliä? Voit nauttia molemmista yhtä aikaa ja täyttää vatsan lisäksi myös sanavarastosi! Keräsimme viisi vinkkiä herkullisimpiin ruokakokemuksiin, jotka saavat veden kielelle (ja kielen vireille). 1. Jääkaappi on sana-arkku Jos jääkaapistasi löytyy (toivottavasti löytyy) muutakin kuin valo, hyllyt ovatkin valtava sana-arkku! Kuten tiedämme, kaikissa ruokapakkauksissa on tuoteseloste yleensä vähintään ruotsiksi suomen lisäksi, ja usein monella muullakin kielellä. Lukemalla tuoteselosteita ja ravintosisältöjä vaikka aamupuuroa lusikoidessasi voit huomaamattasi oppia paljon ruokasanastoa ja muita hyödyllisiä ilmaisuja, kuten esimerkiksi sopii vegaaneille tai sisältää pähkinää. Nämä…
Näin keskustelet luontevasti vieraalla kielellä Kieliopintojen hienoimpia hetkiä on, kun huomaat pystyväsi käyttämään uutta kieltä oikeassa keskustelutilanteessa. Puhuminen saattaa kuitenkin tuntua vaikealta, vaikka sanasto ja kielioppisäännöt olisivatkin jo hyvin hallussa. Mikä avuksi, jos keskustelu ei kulje? ALOITA PUHUMINEN MAHDOLLISIMMAN PIAN Paras keino oppia puhumaan on puhua. Hyödynnä siis kaikki tilaisuudet käyttää uutta kieltä heti opintojesi alusta asti. Vierasta kieltä ei tarvitse osata täydellisesti tullakseen ymmärretyksi – jo perussanastolla pääsee pitkälle. KÄYTÄ KIELTÄ RENNOSTI Joskus oikea sana ei vain millään tule mieleen,…
Vieraan kielen puhuminen voi aiheuttaa hämmentäviä, mutta usein hauskoja tilanteita: sanat menevät sekaisin, ja päästät suustasi ulos jotain ihan muuta kuin tarkoitit. Käytin usein sanontaa “up yours” (= mene helv***iin siitä) kun yritin tarkoittaa “up to you'”(= sinä voit päättää), kunnes keskustelukumppanin ilmettä ihmetellessäni ymmärsin tarkistaa asian… Kysymys “¿Cuantos años tienes?” tarkoittaa espanjaksi “Kuinka vanha olet?” Usein aloittelijat kuitenkin lausuvat espanjalaisen ñ-äänteen tavallisena n-kirjaimena, jolloin merkitys muuttuu, ja kysytäänkin “Kuinka monta p****reikää sinulla on?” Kielten puhuminen ei onneksi ole niin vakavaa, sillä pienet…
Haaveiletko muuttamisesta ulkomaille? Ehkä jonnekin lämpimään? Tai jonnekin sellaiseen maahan, jossa viini on halpaa ja ihmiset tervehtivät toisiaan poskisuudelmin? Jos vastaus on kyllä, jatka lukemista. Tässä jutussa saat todella hyödyllistä tietoa siitä, miten etsit ja haet työpaikkaa ulkomailta. Suurin osa meistä kuitenkin tarvitsee jonkinlaisen toimeentulon lähteen, edes sitä halpaa viiniä varten. Vinkki numero yksi liittyy kohdemaan valintaan. Uuden kotimaan valintaa kannattaa pohtia ainakin kielitaidon ja työllisyystilanteen kannalta. Jokaisessa maassa on hyvä osata paikallista kieltä ainakin auttavasti. Vaikka pärjäisit työtehtävissä englannin kielellä, on paikallisen kielen…